Ahmet Ali CANBAZ


Niçin kovdun bizi Çankırı

Ah Çankırı işte o zaman, yeni nesillerimizde seni hakkıyla bilebilirdi.


Niçin kovdun bizi Çankırı

"Yolladın gurbete, gülersin şimdi,
Üvey evlat bildin, Çankırı bizi.
Bir lokma ekmeğin, bize yeterdi,
Niçin kovdun yurttan, Çankırı bizi"

Bizim nesillerimizde ekmeğini yiyip, suyunu içebilseydi.
Çankırı tuzundan leziz yemeklerini tadabilseydi. 
Yarenlerle oturup, onlardan örf adet öğrenebilseydi.
Ah Çankırı işte o zaman, yeni nesillerimizde seni hakkıyla bilebilirdi.

Bu gün Çankırı'lılar Türkiye'nin her il hatta kasaba ve köylerine dağılmış durumdadırlar. Dünyanın değişik coğrafyalarında bile, karşınıza bir Çankırılı çıkarsa hiç şaşırmayın..

Ekmek parası kazanmak için, Gurbet ellerinde geçinmenin derdine düşmüş, Çankırı bizi, biz Çankırı'yı unutur hâle gelmişiz...

Buna rağmen mayası sağlam olan hemşehrilerimiz, yerleştiğimiz yerlerde, çalıştığımız işlerde, bulunduğumuz  makam ve mevkilerde, elle gösterilmiş, yüz kızartıcı suçlarda bulunmamış ve milletine hainlik yapmamış, dini bütün milliyetçi insanlar olarak nam almışlardır...

‘Havası sert insanı mert’ sözü Çankırı'lı için söylenmiş, onları özetleyen manalı bir sözdür..

Bir de düşünün Bizim topraklarımızda da geçmişten bu güne, bölgenin coğrafi yapısına uygun, ciddi çalışmalar, projeler yapılmış olsaydı..

Hayvancılık, tarım alanlarında, halk bilinçlendirilip egitimler verilseydi, yine organize sanayileri  kurularak fabrikalar açılmış olsaydı, genç nesiller başka diyarlara göç etmez, başka ellerde hasretlik şarkıları söylemezler di..

Bu gün manevi bir çöküntü içinde olan genç nesil, ananelerine uzak kalmaz, daha bir birine tutkun, milliyetçi nesiller yetiştirmiş okurduk..

Verilere göre en fazla gurbetçi Ankara ikinci sırada İstanbul'da ve diğer illerde yaşamaktadırlar. Buralarda her ne kadar dernek ve Federasyon çatıları altında faaliyet gösterselersede, yeterli değildir.

Hatta iş adamları, bürokrat, siyasetçi küçük esnaflarda çok sayıda bulunmasına rağmen, bir birbirlerinden kopuk yaşamaktadırlar..

Geçim derdinin gurbet ellere saldığı Çankırı'lılar, bir gün memleketlerine geri dönerler mi bilinmez ama, yeni yetişen nesillerinde pek te Çankırı'ya dönmeye niyetinin olmadığı da acı bir gerçek olarak içimizi sızlatmaktadır...

Çankırı'ya ait ata sözüyle yazımıza nihayet verelim vesselam..
"Severse yürekten sever, vurur yüze ifadesi.. Biz de yalan dolan olmaz, Çankırı'lıyız biz bir tanesi"…

Ahmet Ali Canbaz 29.09.2024