04.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 06:03
  • GÜNEŞ 07:27
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:24

I. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINDA BOZKURT SEMPOZYUMU İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul, 10-11 Aralık 2025 – Türk Ocakları Genel Merkezi ve İlteriş Vakfı ortaklığında düzenlenen “I. Uluslararası Türk Dünyasında Bozkurt Sempozyumu”, Atsız'ın ölüm yıl dönümünde gerçekleştirildi.

Haberler 12.12.2025 19:31:00 0
I. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINDA BOZKURT SEMPOZYUMU İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul, 10-11 Aralık 2025 – Türk Ocakları Genel Merkezi ve İlteriş Vakfı ortaklığında düzenlenen “I. Uluslararası Türk Dünyasında Bozkurt Sempozyumu”, Atsız'ın ölüm yıl dönümünde gerçekleştirildi. Sempozyum, Türk Dünyası’na mensup 51 akademisyenin katılımıyla, Bozkurt’un tarihsel, mitolojik, etnografik, sanatsal ve sosyolojik yönlerini kapsamlı bir şekilde ele aldı.

Katılımcılar ve Bildiriler

Sempozyuma Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu içindeki Türk toplulukları, İran ve Moğolistan gibi farklı coğrafyalardan bilim insanları katıldı. İki gün boyunca toplamda 11 bilimsel oturumda 50’nin üzerinde bildiri sunuldu.

Bozkurt Sembolü Üzerine Tartışmalar

Sempozyum süresince Bozkurt sembolü; tarihî kaynaklar, mitoloji, halk kültürü, destan geleneği, inanç dünyası, arkeoloji, sanat tarihi, toplumsal kimlik, edebiyat, basın ve modern temsil biçimleri gibi geniş bir konu yelpazesi içinde çok yönlü olarak ele alındı. Bozkurt’un Hun, Göktürk, Uygur ve Oğuz geleneğinden günümüze uzanan tarihsel sürekliliği, Türk dünyasında ortak hafızayı ve aidiyet bilincini besleyen sembolik rolü bilimsel veriler ışığında değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmelerde, Bozkurt’un Türk tarihinin en eski dönemlerinden günümüze uzanan köklü bir sembol olduğu ve hiçbir dönemde tapınma nesnesi olarak görülmediği vurgulandı. Ayrıca, Bozkurt’un Türk dünyasında ortak hafızayı ve toplumsal aidiyet duygusunu besleyen birleştirici bir rol üstlendiği belirtildi. Bozkurt’un siyasal değil, kültürel bir sembol olarak değerlendirilmesi gerektiği ve kültürel ifade özgürlüğü kapsamında korunmasının önemi ifade edildi.

Sempozyumda, Bozkurt ve Türk sembollerine yönelik ortak bir araştırma ve uygulama merkezinin kurulması, akademik çalışmaların desteklenmesi, eğitim yoluyla kültürel aktarımın güçlendirilmesi, sanat alanındaki üretimlerin teşvik edilmesi ve Ergenekon anlatısı çerçevesinde Türk dünyasında ortak bir kültür günü belirlenmesi yönünde önemli kararlar alındı. Bu kararlar, Bozkurt’un Türk dünyasının ortak hafızasında yaşayan güçlü bir sembol olarak daha da güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir.

İlteriş Vakfı Genel Başkanı Kaptan Mustafa Can, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “I. Uluslararası Türk Dünyasında Bozkurt Sempozyumu’na Türk Dünyasının değerli akademisyenlerini ‘bozkurt’ konusu üzerine bir sempozyumda toplayabilmenin ve bu akademik birlikteliği dünyaya tanıtacak olmanın gururunu yaşıyorum. Katılım gösteren aydınlarımıza, Türk Ocağı’ma ve değerli soydaşlarımıza yürekten teşekkürlerimle…” ifadelerini kullandı.

Sempozyum, Bozkurt’un Türk kültüründeki yerini yeniden düşünmek ve bu sembolü daha geniş kitlelere tanıtmak adına önemli bir platform olmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur Şimdi sizlere Çerkeş vuslat haber farkı ile sempozyumu sunuyoruz iyi seyirler

ÖNE ÇIKANLAR
ÇANKIRI'NIN BİRLİK VE BERABERLİĞİ ÇANKIRI KONFEDERASYONU İLE ZİRVE YAPIYOR
Kaptan Mustafa Can ve Çankırı Konfederasyonu'nun liderliğinde, bu hedefe ulaşmak için atılan adımlar, Çankırı'nın geleceği için umut vericidir. Birlikte hareket etmenin getirdiği güç,
ÖNE ÇIKANLAR
MHP ÜLKÜ OCAKLARINDAN ÇERKEŞ’TE  İFTAR PROGRAMI
Çerkeş'te Ramazan ayının manevi iklimi tüm kesimler tarafından yaşanırken, Ülkü Ocakları'nın düzenlediği Ruhi Kılıçkıran'dan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'na ahde vefa gecesi iftar programı ile anıldı.
ÖNE ÇIKANLAR
ÇANDEF’TEN ÜMRANİYE’DE DEV İFTAR BULUŞMASI: 1000 ÇANKIRILI AYNI SOFRADA
Çankırı Dernekler Federasyonu (ÇANDEF) tarafından İstanbul Ümraniye’de Kasrı Lahana Toplantı Salonu’nda düzenlenen Geleneksel Çankırı İftar Programı, yoğun katılımla gerçekleştirildi
ÖNE ÇIKANLAR
Ramazan Sofrasında Çankırı Birliği: Konfederasyondan Güçlü Mesaj
ÇANKIRILILAR İFTAR PROGRAMINDA KONFEDERASYON İLE BİRLİK MESAJI VERDİ.
ÖNE ÇIKANLAR
Çerkeş’te Üç Bin Kişi Aynı İftar Sofrasında Buluştu
Çerkeş Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Halk İftarı” programı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Yaklaşık üç bin kişinin bir araya geldiği organizasyon, Ramazan ayının manevi atmosferini ilçede zirveye
ÖNE ÇIKANLAR
ÇERKEŞ BELEDİYESİ AŞEVİ’NDE KAZANLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN KAYNIYOR
Çerkeş Belediyesi Aşevi, her yıl olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere, engelli ve evinde yemek yapamayanlara, ilçede eğitim gören üniversite öğrencilerine hizmet vermeyi sürdürerek gönüllere dokunmaya devam ediyor.
ÖNE ÇIKANLAR
TASKUT Gönüllüleri İftar Sofrasında Buluştu
TASKUT Tüm Afetlerde Arama Kurtarma Derneği Genel Başkanı Halil Kaya’nın davetiyle Çerkeş’te düzenlenen iftar programında gönüllüler bir araya geldi. Vehbi Sultan Camii’nde gerçekleşen buluşma, Ramazan ayının manevi iklimind
  • Çarşamba 5.5 ° / 0 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10.1 ° / -1.9 ° Güneşli
  • Cuma 9.7 ° / 2.1 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
  • BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,96% 0,03
  • EURO

    51,05% -0,70
  • GRAM ALTIN

    7229,25% -4,06
  • Ç. ALTIN

    11848,56% -2,98