Çankırı Belediyesi Kent Meydanı’nın Temelini Attı
Çankırı’nın En Büyük Projesi İçin Butona Basıldı
Çankırı Belediyesi Kent Meydanı’nın Temelini Attı
Çankırı Belediyesi, Çankırı’nın yüz akı olacak Kent Meydanı Projesi’nin temelini attı. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, yerel yönetimin kendi bütçesi ile hayata geçirilen en büyük projesinin yapımı için butona bastı. Yaklaşık 270 milyon liralık proje, meydanı olmayan Çankırı’ya kazandırılıyor.
Çankırı Belediyesi, yıllardır kördüğüm haline gelmiş Kent Meydanı Projesi’nin temelini dualar eşliğinde attı. Protokolün ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşen projenin 2024 yılı Mart ayına bitirilmesi hedefleniyor.
Depreme Dayanıklı Kent Meydanı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasında projenin süreci ile ilgili bilgi veren Esen, 50 yıl sonra kendi öz bütçeleri ile SGK’dan yeniden satın aldıkları arsanın, meydan, otopark ve AFAD toplanma alanı olarak hizmet vereceğini vurguladı. Esen, kapalı otopark, işyerleri ve kamusal açık alan şeklinde üç bölümden oluşan projenin, çok şiddetli depremlerde dahi yıkılma riskinin düşük olarak inşa edileceğini söyledi.
Esen’in konuşmasından kısa başlıklar şöyle:
24 Bin Metrekare Kullanım Alanı
Yaklaşık 9 bin metrekarelik alanda yapımına başladığımız projemiz, üç kısımdan oluşuyor. En altta 10 bin metrekarelik alana sahip, 400 araç kapasiteli, 1,5 katlı kapalı otoparkımız olacak. Otoparkın hemen üstünde ise 40 iş yerinden oluşan yaklaşık 6 bin metrekarelik bir alanımız var. En üst ise yaklaşık 7.500 metrekareden oluşan kamusal açık meydanımız yer alıyor. Meydanımız ise kafeterya ve büfe, 16 Türk devletinin bayrakları, Atatürk büstü, yeşil alanlar ve açık oturma alanlarından oluşuyor. Toplam kullanım ve yapısal alanı 24 bin metrekare olan Kent Meydanı projemizin iş bitim tarihi ise 30 Mart 2024’tür.
Bugünkü Parayla 270 Milyon Liraya Mâl Olacak
İhalesini 8 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Kent Meydanı Projemizin yapım süreci ise iki etaptan oluşmaktadır. 1. etap; betonarme, elektrik, mekanik tesisatı gibi işlerin içinde olduğu yapısal çalışmalardır. Bu süreçte kapalı otoparkımız, kullanılabilir hale gelecektir. Buranın maliyeti KDV dâhil yaklaşık 156 milyon liradır. İkinci etap ise bugünün şartları ile 115 milyon liralık peyzaj, ince işçilik ve sanatsal yapıları kapsamaktadır. İlerleyen süreçte bu kısmın ihalesini ve imalatını da gerçekleştireceğiz. Kısacası; yapısal çalışmaları, peyzaj düzenlemeleri, aydınlatmaları ve mekanik tesisat işleri olmak üzere toplamda KDV dâhil yaklaşık 270 milyon liralık bir projeden söz ediyoruz. Yani; Kent Meydanı Projesi, yerel yönetimin kendi bütçesi ile gerçekleştirilen, Çankırı’nın en büyük projesidir.
Kentin Kimliği Ortaya Çıkacak
Meydan, bir kültürdür. Bu alan, tüm sosyal ve kültürel faaliyetlerimizin, dost buluşmalarının, arkadaş oturmalarının yeri olacaktır. Halkımızın kentsel yaşama daha fazla katılacağını düşünüyorum. Şehrimize canlılık ve enerji katacağına inanıyorum. Kentimizin kimliğini ve kişiliğini ortaya koyacağımız, Cumhuriyetimizin 100. yılında şehrimize yakışır Kent Meydanımız hayırlı ve uğurlu olsun.
Destek Verenlere Teşekkür Etti
Sözlerini teşekkür konuşması ile bitiren Esen, katkılarından dolayı vekillere, Çevre ve Şehircilik Bakanlarına ve mesai arkadaşlarıma; katılımlarınızdan dolayı da vatandaşlara teşekkür etti.
Pelin Yılık’tan Üretken Belediyecilik Vurgusu
Törende kısa bir konuşma yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Dr. Pelin Yılık ise üretken belediyecilik anlayışı ile hizmet veren Başkan Esen’e teşekkür etti. Yılık, “Başkan Esen, üretken belediyecilik anlayışını bugünlere taşıdı. Kentimiz giderek güzel bir estetiğe kavuşuyor. Kent Meydanı, şehrimize hava aldıracak güzelliği ve tüm ihtişamı ile hemşerilerimizin hizmetine sunulacaktır.” dedi.