ÇERKEŞ’E UÇAK GELDİ

‘’15 Haziran 1945 Cuma. Bundan tam 78 sene öncesi, Dikmen Kırına bir uçak inmişti.

Kültür-Sanat 12.11.2023 21:34:00 0
ÇERKEŞ’E UÇAK GELDİ

 

ÇERKEŞ’E UÇAK GELDİ

Dursun Akkiraz

‘’15 Haziran 1945 Cuma. Bundan tam 78 sene öncesi, Dikmen Kırına bir uçak inmişti.

Çerkeş’te farklı bir gündü. Kasaba halkı Çarşı meydanında toplanmış birbirlerine bir şeyler söylemeye çalışıyorlardı. Kasabanın yaşlıları bildikleri harp hikâyelerini bir defa daha anlatıyorlardı.

Çocuklar ise bayram havası içinde günü zevkli geçirmek için heyecanla çarşı meydanında Dikmen’ gitmek için bekliyorlardı. Kasaba halkı harp sonrasında bir bombardıman korkusu ile akşamları için dışarıya ışık sızmasın diye evlerinin pencerelerindeki ışıkları kapatıp pencerelerin kalın perdelerle kapatmak telaşı içindeydiler.

Bu telaş içinde Çerkeş’in Dikmen Kırına bir uçağın indiği haberi ağızdan ağza mahallelerde kahvehanelerde yayılmıştı. Yaşlılar tarafından uçağın neden Dikmen Kırı’na inmiş olabileceğine dair yorumlar yapıyorlardı. Ortalıkta çeşitli rivayetler dolaşıyor konular ağızdan ağza yayılıyordu.

Askerlik çağına gelmiş gençler uçağın gelmesinden tedirgin olmuşlardı. Askerlik çağı geçmiş yaşlılar ise harbi destekleyen konuşma yapıyorlardı.

İstanbul'dan gelen bir misafir ise İstanbul’daki havayı anlatarak ortalığı sakinleştirmeye çalışıyordu. Ben dahil mahalledeki çocukları hiç uçak görmediğimizden uçağı görmek için sabırsızlanıyorduk.

Bunca yolu yürümeyi göze alan büyükler ise çocuklarının ellerinden tutarak Dikmen Kırına inen uçağı görmeye gidiyorlardı. Dikmen Kırının uçak alanı olacağına dair söylentilerden en çok o bölgede tarlası olan Aliözü ve Bozoğlu köylüleri istemeyiz kampanyası düzenlemek için toplantılar yapıyorlardı.

Bu farklı olay herkesin dikkatini çektiği gibi benimde dikkatimi çektiği için gelen uçağı görmek için(Babam) İhsan Usta’nın kalfası Kadir usta elimden tutarak beni Dikmen kırını götürmüştü.

Kasabada gelmesi büyük heyecan yaratana askeri uçak ertesi gün geldiği istikamette havalanıp gitmişti.

Kasabamıza ilk defa gelen uçağın gelmesinin verdiği heyecanı o günkü gibi hala hafızamda saklı tutuyorum’’ diye anlattı.

Yazı haline getirme tarihi 2017

Bana bu olayı Kadastro Meslek Okulunda birlikte okuduğumuz Dursun Akkiraz anlattı.

Orhan TERCAN


  • Perşembe 23.3 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 22 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 20.6 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı